Powered By Blogger

luni, 30 august 2010

Explozii-teste nucleare

Explozie nucleară
O explozie nucleară are loc ca rezultat al eliberării rapide de energie dintr-o reacţie nucleară de mare viteză. Reacţia poate fi rezultatul fisiunii nucleare, fuziunii nucleare sau o combinaţie în mai multe trepte a acestora.
Exploziile nucleare în atmosferă sunt asociate cu ciuperca nucleară, deşii norii în formă de ciupercă pot apărea şi datorită exploziilor chimice, şi este posibil ca o explozie nucleară să nu formeze aceşti nori. Exploziile nucleare produc mari cantităţi de radiaţie şi resturi radioactive.
Istorie
În 1964, toate statele ce aveau arme nucleare şi multe alte state fără arme nucleare au semnat Tratatul Limited Test Ban, fiind de acord să se abţină de la testarea armelor nucleare în atmosferă, sub apă sau în spaţiu. Tratatul permitea testele realizate sub pământ.
Scopul principal actual al exploziilor a fost militar ( armele nucleare). Dar, există câteva moduri de a folosi exploziile care nu au fost explorate sau au fost considerate şi abandonate. Ele includ:
· Pulsul propulsiei nucleare, incluzând folosirea unei explozii nucleare ca o strategie de a evita ciocnirea cu un asteroid.
· Generarea de energie;
· Explozii nucleare paşnice.
Armele nucleare sunt "descurajate" de majoritatea guvernelor; scara distrugerilor cauzate de o armă nucleară şi posibilitatea ca un război nuclear global poate produce extincţia rasei umane de pe Pământ, au scăzut utilizarea lor în războaie.
Arme nucleare
În istoria războaielor, două arme nucleare au fost detonate - ambele de Statele Unite, în ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial. Prima a explodat în dimineaţa zilei de6 August 1945, când Statele Unite au lansat o bombă atomică cu uraniu poreclită "Little Boy", asupra oraşului Japonez Hiroshima. A 2-a bombă, cu plutoniu, poreclită "Fat Man", a explodat 3 zile mai târziu, în oraşul Nagasaki. Aceste bombardamente au avut ca rezultat moartea imediată a aproximativ 120.000 de oameni. Folosirea acestui tip de arme a fost şi rămâne controversată.
Teste nucleare
Testele nucleare sunt experimente realizate pentru determinarea eficienţei şi capabilităţii explozibile a unei arme nucleare. Testarea acestora poate dezvălui informaţii despre cum merg armele, precum şi cum se comportă în diferite condiţii şi ce efect au asupra anumitor materiale. De asemenea, testarea armelor nucleare a fost folosită şi pentru demonstrarea capabilităţilor ţării, multe având intenţii politice; majoritatea ţărilor ce deţin arme nucleare şi-au declarat public deţinerea acestora prin testele nucleare.
Efectele exploziilor nucleare
Efectele principale a unei arme nucleare (suflul şi radiaţia) sunt aceleaşi ca şi cele ale explozibililor convenţionali, dar energia produsă de explozia nucleară este de milioane de ori mai puternică pe gram, iar temperaturile sunt de ordinul zecilor de megakelvini.

Niciun comentariu: