Powered By Blogger

vineri, 10 septembrie 2010

Cascade de foc

Parcul naţional Yosemite, California, SUA

Acest loc a fost stabilit ca parc naţional în 1890. Este faimos pentru suprafaţa sa tare reliefată, cascade ăi pini de vârste seculare (Sequoia Giganteum). Acoperă cam 1200 de mile pătrate (cca 3108 km pătraţi) si monolitul El Capitan este la 910m deasupra văii. El Capitan este cel mai mare monolit de granit din lume şi cascada lui (de foc) este una dintre cele mai spectaculoase vederi ale parcului. Vederea spectaculară a cascadei este creată de reflexiile razelor de soare care luminează apa căzătoare sub un anume unghi.
Această vedere rară poate fi văzută numai într-o perioade de circa 2 săptămâni, spre sfârşitul lunii Februarie. Ca să fotografieze acest eveniment atât de rar, de multe ori, fotograful trebuie ca să rabde câţiva ani, ca să captureze aceste imagini... Motivul este că apariţia fenomenului depinde de câteva condiţii naturale care trebuie să apară cam în acelaşi timp şi... depinde de pur noroc.
1: Formarea cascadei. Apa rezultă din topirea zăpezii şi a gheţii de pe vârful muntelui. Se topeşte între Decembrie şi Ianuarie şi sunt şanse ca spre sfârşitul lui Februarie să nu mai fie prea multă zăpadă care să se topească.
2: Este unghiul extrem de specific la care razele soarelui luminează apa căzătoare. Poziţia soarelui trebuie să fie exact într-un loc particular pe cer. Acest fapt este posibil numai spre sfârşitul lui Februarie şi numai la începutul amurgului. Dacă este o zi noroasă, fotografiezi numai o cascadă cenuşie. Mai mult: vremea în acest parc naţional este greu de prezis şi foarte schimbătoare.
Se combina cu dificultatea de a fotografia acolo, pentru că un permis de intrare este necesar iarna, datorita condiţiilor de drum primejdioase...
Cineva a reuşit şi aşa avem o şansă ca să vedem acest fenomen...
Imagini rare ....şi extraordinare
















2 comentarii:

fallen spunea...

Foarte frumos, mai ales datorită dificultăţilor pentru obţinerea unor astfel de imagini... locul perfect, momentul perfect, condiţiile perfecte şi extrem de multă răbdare.

Ilonely spunea...

parc/ar fi un decor SF!
minunate locuri are Terra!

http://www.youtube.com/watch?v=k2UW6zF1QwE

Acest fenomen unic este asociat cu un set de condiţii, datorită cărora se efectuează o reflectare numai de unde roşii şi portocalii lungi ale spectrului de lumină.

http://www.youtube.com/watch?v=aOQbgoh4L8A