Powered By Blogger

miercuri, 23 februarie 2011

Cele mai vorbite 10 limbi de pe glob

Limbajul este, poate, cea mai importantă funcţie a corpului uman. El este, în aceeaşi ordine de idei, una dintre trăsăturile definitorii ale speciei umane şi resortul care a ajutat la evoluţia spectaculoasă a umanităţii. Practic, nu ne putem imagina lumea, asta cum este ea astăzi, fără existenţa unui limbaj şi a unei modalităţi de comunicare care să ne permită transmiterea rapidă a informaţiilor de orice fel. Nu trebuie decât să privim în jur, de la cărţi, reviste, radio, filme, muzică sau studii, ca să înţelegem că însăşi existenţa noastră este strans legată de limbaj. Mai jos, vă prezint o lista celor mai vorbite limbi din ziua de azi, sumarizând, implicit, cele mai importante limbaje ale planetei...
 
10. Limba bengaleză - cca 230 de milioane de vorbitori
Vorbită cu precadere în Bangladesh, o ţară cu peste 120 de milioane de locuitori, şi India (în special în statele Tripura, Assam şi Bengalul de Vest ) limba bengaleza este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob chiar dacă într-un areal destul de restrans faţă de celelalte limbi din acest clasament. Alaturi de cele aproximativ 210 limbaje şi idiomuri indo-ariene vorbite în Asia, bengaleza a evoluat acum circa 3000-3200 de ani din stravechea sanscrita, mai precis din Magadhi Prakrit, limba vorbită de însuşi Budha şi unul din cele trei limbaje scrise ale Indiei antice. Limba oficială în Bangladesh şi a doua limba ca răspândire în India, bengaleza tinde să adune cât mai mulţi vorbitori în viitorul apropiat, asta şi ca urmare a exploziei demografice din cele doua ţări din sudul Asiei.
Salutul comun în limba bengaleză se propunţă "Ei Je"

9. Limba portugheză - cca. 240 de milioane de vorbitori
Este cea mai vorbită limbă din emisfera sudică, cea de a treia limbă, ca numar de vorbitori, din Occident şi este limba oficială în nu mai putin de 9 state ale lumii. Portugheza este vorbită de peste 190 de milioane de persoane numai în Brazilia (un total de 80,08% din totalul lusofonilor lumii), de cca 22 de milioane de oameni în Mozambic şi de aproximativ 13 milioane de angolezi. Numărul portughezilor nativi se ridică şi el la aproape 11 milioane de persoane. În acelaşi timp, portugheza este vorbita oficial în Guinea Bissau, Timorul de Est, Guinea Ecuatoriala, Capul Verde, Sao Tome&Principe precum şi regiunea cu statut autonom, Macau.
Mai mult, portugheza este una dintre cele mai apreciate limbi de pe glob, fiind situată pe un loc 4 la nivel mondial în preferinţele elevilor şi studenţilor. De altfel, în Uruguay, Argentina, Venezuela, Zambia, Congo, Senegal, Namibia, Swaziland, Coasta de Fildes şi Africa de Sud, portugheza una dintre limbile străine obligatorii în programa scolara. Conform UNESCO, portugheza este limba cu cel mai mare potenţial să devină limba internaţionala din Africa şi America de Sud. Numai în Africa se estimează că numărul vorbitorilor de limbă portugheza se va apropia de 90 de milioane în anul 2050.
Salutul în limba portugheză se pronunţă "Bom dia"

 


8. Limba malaeziano-indoneziană - cca 260 de milioane vorbitori
Vorbită cu precădere în Indonezia, Malaezia, Brunei, Singapore, sudul Thailandei şi al Filipinelor precum şi în Timorul de Est, malaeziano-indoneziana este una dintre cele mai uzitate limbi de pe glob, cu 40 de milioane de vorbitori nativi în Malaezia şi peste 210 milioane numai în Indonezia.
Nici nu este de mirare dacă ne gândim că Indonezia este tara formată din 17.508 insule, cu o populaţie totală ce depăşeşte 230 de milioane de locuitori, fapt ce o situaează pe locul 4 în lume în topul celor mai populate ţări ale planetei. Malaeziana este o limbă austroneziană, vorbită curent în Malaezia şi Brunei, în timp ce indoneziana este un dialect (numit şi Riau) al malaezienei. Cele două limbi împart, însă, o rădăcină comună, iar limbajele sunt atât de asemănătoare încât pot fi inţelese de ambele categorii de vorbitori fără probleme, un motiv în plus ca malaeziana şi indoneziana să fie considerate una şi aceeaşi limbă.
Pentru a saluta pe cineva în maleziano-indoneziană trebuie să spui "Selamat pagi".






7. Limba rusă - cca 278 de milioane de vorbitori
Rusa este limba cea mai răspândită, din punct de vedere geografic, din Eurasia, cea mai vorbită limbă slavă şi, totodata, cea mai răspândită limbă nativă din Europa. Este vorbită oficial în Rusia, Belarus, Kazahastan, Kirghistan, Moldova, Crimea, Abhazia, Osetia de Sud precum şi ca limbă secundară în celelalte foste ţări membre ale Uniunii Sovietice. De asemenea, în Israel, rusa este vorbită de către o comunitate ce însumează circa 750.000 de persoane, marea lor majoritate imigranţi din fosta URSS. În plus, rusa este una dintre cele şase limbi oficiale ale Organizatiei Natiunilor Unite iar izvoarele istorice o atestă încă din secolul al X-lea ca fiind cea mai influentă limbă slavonă din istorie. Aproximativ 164 de milioane de persoane sunt vorbitoare native ale limbii ruse, în timp ce 114 milioane o folosesc ca limbă secundară. Rusa a devenit limba de circulaţie internaţionala odata cu crearea blocului comunist, atunci când, în majoritatea ţărilor aflate sub influenţa Moscovei, rusa a fost introdusă obligatoriu în programa şcolară ca prima limba straină a tinerilor.
Transcris în alfabetul latin din cel chirilic, salutul rusesc se pronunţă "Zdravstvuite".



6. Limba franceză - cca 300 de milioane de vorbitori
Considerată limba cea mai romantică de pe glob, franceza este vorbită oficial în 29 de ţări, existând, de asemenea, comunităţi de limbă franceză în alte 57 de ţări ale lumii. Cei mai mulţi vorbitori ai acestei limbi se regăsesc în Franţa, restul trăind în marea lor majoritate în Canada (în special în Quebec, Ontario şi New Brunswick), Belgia, Elveţia precum şi în numeroase ţări africane. Numai în Uniunea Europeana există 129 de milioane de vorbitori de limbă franceză, 65 de milioane dintre aceştiia fiind nativi, în timp ce restul au ales franceza drept a doua limbă, statistică ce situeaza franceza pe locul trei în topul celor mai vorbite limbi din Uniunea Europeana după engleza şi germană. Chiar dacă franceza, cea mai vorbită limba europeană începând cu secolul al XVII-lea şi terminând cu începutul secolului XX, a pierdut teren în favoarea limbii engleze în preferinţele tinerilor, noile programe educationale din Canada şi ţările în curs de dezvoltare din ţările lumii a treia anunţă un nou aflux de vorbitori de franceză, estimandu-se că numarul francofonilor va atinge cifra de 500 de milioane în viitorul apropiat.
Cea mai comună formă de salut în limba franceză este "Bonjour".





5. Limba arabă - peste 300 de milioane de vorbitori
Aproximativ 300 de milioane de vorbitori nativi, dintre care majoritatea se află în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, alaturi de 250 de milioane de oameni care au ales-o ca limbă secundară - acestea sunt cifrele impresionante care fac din arabă una dintre fruntaşe într-un clasament al celor mai vorbite limbi de pe Terra. La aceasta a contribuit şi numarul mare de musulmani de pe glob, circa un miliard, ştiut fiind că limba arabă este limba în care a fost scrisa cartea sfântă a islamului, Coranul. Limba arabă este limba oficială în nu mai putin de 26 de state, dintre acestea evidenţiindu-se Egiptul, cu peste 80 de milioane de vorbitori. De altfel, existând atât de mulţi vorbitori de limbă arabă, aceasta a devenit, în anul 1974, cea de şasea limbă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Araba a fost limba ştiinţelor în perioada celor 700 de ani de stăpânire arabă în peninsula iberică, epoca în care majoritatea lucrarilor de matematică, filozofie, medicină şi alte ştiinţe erau scrise în această limbă, cu precădere de către învaţaţi arabi. Ca şi în cazul altor limbi semitice, araba se scrie de la dreapta la stânga.
Un salut în limba arabă, transcris în alfabet latin, se pronunţă   "Al salaam a'alaykum".



4. Limba hindi - cca 490 de milioane de vorbitori
Cunoscută şi sub numele de Hindi-Urdu, cele două forme ale sale, hindi este una dintre cele mai vorbite limbi de pe glob, fiind, în acelaşi timp, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei (în varianta Hindi şi Urdu) şi limba oficiala din Pakistan (sub varianta Urdu). Trebuie spus că Urdu este vorbită, în special, de populaţia de origine musulmană, în timp ce Hindi este vorbită de indienii de alte religii. Dat fiind numarul uriaş al indienilor, popor care se estimează ca va depăşi în curând pe cel chinez ca numar de locuitori, este evident că limba vorbită de cei mai mulţi dintre aceştia (peste 250 de milioane de vorbitori nativi, în timp ce restul au învăţat hindi ca limba secundară) a ajuns rapid în topul celor mai uzitate limbi de pe glob. Se pare că doar influenţa covârsşitoare a limbii engleze în India a oprit hindi să devină cea mai vorbită limbă a lumii.
Pentru a saluta în hindustani, trebuie să spui "Namaste".
 


3. Limba spaniolă - cca 450-500 de milioane de vorbitori
În anul 1999, conform unor statistici ale vremii, existau 358 de milioane de vorbitori nativi ai limbii spaniole dintr-un total de 417 milioane de vorbitori ai acestei limbi în toată lumea. Astazi, se estimează că numărul hispanofonilor oscilează între 450 si 500 de milioane, cea mai mare comunitate     înregistrându-se în Mexic, o ţară cu o populaţie de aproximativ 112 milioane de locuitori. Spaniola este limbă oficială a 20 de ţări, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Organizaţiei Statelor Americane, asta ca să enumerăm doar câteva dintre organismele internaţionale care au adoptat spaniola. Este, în acelaşi timp, cea de a doua limbă din lume după numarul nativilor care o vorbesc, depaşind la acest capitol limba engleză.
În Statele Unite ale Americii există deja 36 de milioane de vorbitori de limbă spaniolă, în unele state ale acestei ţări procentul hispanofonilor depăşindu-l considerabil pe cel al vorbitorilor de limba engleză. De asemenea, au existat propuneri ca spaniola să devină a doua limba oficială a SUA, proiect refuzat pană în prezent de autorităţile de la Washington.
Spaniola, limba derivata din latina vulgară, a cunoscut numeroase influenţe de-a lungul timpului, cele mai importante fiind cele de origine arabă, germanică, bască şi celtiberica. În prezent, spaniola castiliană este cea mai raspandită dintre graiurile hispanice, lucru influenţat decisiv de expasiunea Imperiului Spaniol între secolele XV si XIX.
Un salut în limba spaniolă se pronunţă "Hola".



2. Limba engleză - cca 508 de milioane de vorbitori
Chiar dacă numarul nativilor vorbitori de engleză (cca 350 de milioane) este depăşit de cel al vorbitorilor de limba spaniolă, numarul celor care au îmbraţişat engleza ca a doua limbă este unul covârşitor.
Exista chiar estimări care indică un număr de peste 1 miliard al celor care vorbesc limba engleză. Nici nu trebuie să ne mire, dacă ne gândim că engleza a fost catalogată drept prima "lingua franca", în adevaratul sens al cuvantului, din istoria omenirii.
Engleza este limba oficiala în nu mai putin de 53 de state ale lumii, record absolut în acest domeniu, cea mai vorbită limba din Uniunea Europeană, şi prima limbă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite. De asemenea, limba lui Shakespeare este considerată cea mai amplă, din punct de vedere al numarului de cuvinte, dicţionarul englez numărând peste 500.000 de cuvinte, fără a adăuga aici o varietate de termeni tehnici sau ştiintifici, mai mult decât orice alta limbă europeană.
Engleza îşi are originile în graiul vechilor celţi, în limbajele anglilor şi saxonilor, triburi germanice care au invadat Anglia în secolul al V-lea  şi în vechile limbi şi dialecte vikinge, aduse de către scandinavi în secolele VIII-IX. A urmat influenţa franceză, adusă de normanzi odată cu ascensiunea lui Wilhelm Cuceritorul, precum şi cea latină, lingua franca în biserica creştină şi în rândul intelectualităţii europene din Evul Mediu.
Un salut în limba engleză se pronunţă "Hello". 


1. Limba mandarină - circa 1,4 miliarde de vorbitori
Mandarina, limba oficială în China şi Taiwan, este, de departe, cea mai vorbită limbă de glob, depăşind engleza, din punct de vedere al numărului de vorbitori, într-un raport de cel puţin 2 la 1. Nici nu este de mirare, dacă ne gândim că majoritatea populaţiei chineze (cea mai numeroasă de pe glob) vorbeşte mandarina. De asemenea, mandarina mai este vorbită în Singapore, Indonezia, Macau, Filipine şi în puternice comunităţi chineze din SUA, Australia, Peru, Canada, Mauritius sau Rusia. Şi, cu toate acestea, mandarina este una dintre cele mai dificile limbaje de pe glob, un începator fiind incapabil să înţeleagă fiecare nuanţă a cuvintelor rostite de un nativ. Spre exemplu, fiecare cuvânt poate fi exprimat în cel puţin 4 moduri (sau tonuri), putând însemna altceva în funcţie de modul în care este pronunţat şi de felul în care sunt accentuate sunetele.
Chineza mandarină este una dintre cele mai vechi limbi ale lumii care, mai mult, a păstrat neschimbată aceeaşi scriere de acum cel putin 3-4000 de ani. De altfel, madarina este limba în care a scris însuşi Confucius, contemporanii noştri chinezi putând citi lucrarile acestuia fără a avea nevoie de adaptări ale textelor antice la grafia timpurilor moderne.
Ca să saluţi în mandarină, trebuie sa spui "Ni hao". ( Cu menţiunea ca "Hao" se pronunţă ca o singură silaba, iar tonul trebuie scazut pe sunetul "a", pentru ca apoi sa fie ridicat, din nou, la final).