Powered By Blogger

vineri, 9 iulie 2010

Podurile vii din Cherrapunji



Poate suna ca o metaforă, dar nu este.
Podurile cu rădăcini din Cherrapunji, India, sunt într-adevar vii. Spre deosebire de majoritatea podurilor din întreaga lume, cele de aici sunt crescute şi nu construite.
Cunoscut drept cel mai umed loc de pe Pămant, Cherrapunhi reprezintă căminul unora dintre cele mai uluitoare plante. Una dintre acestea este Ficus elastica, un soi de arbore de cauciuc, care dezvolta un set de rădăcini secundare la suprafaţa solului. War-Khasis, un trib local, a observat aceasta planta şi i-a înţeles potenţialul.





Trasând artere cu ajutorul unui tip de ghinde golite de conţinut, oamenii acestui trib sunt capabili să direcţioneze rădăcinile arborelui după bunul lor plac. Atunci când acestea traversează un râu, li se permite revenirea la sol şi, în timp, un pod solid se formează. Durează între 10 si 15 ani ca o astfel de formaţiune să se închege, devenind tot mai puternică de la un an la altul şi durând chiar secole.





Lespezi şi pietre sunt amplasate ulterior printre rădăcinile arborelui de cauciuc pentru o parcurgere mai uşoara. Podurile vii din Cherrapunji sunt extrem de rezistente, fiind capabile să susţină greutatea a mai mult de 50 de oameni o dată.



Niciun comentariu: