Powered By Blogger

vineri, 5 octombrie 2012

Ziua Internaţională a Zâmbetului



     Harvey Ball, un artist comercial din Massachusetts, a creat în 1963, faţa zâmbitoare ("smiley face"), care a devenit cel mai cunoscut simbol al veseliei şi bunăvoinţei în lume.
Odată cu trecerea timpului, Harvey Ball a devenit preocupat de supra-comercializarea simbolului şi de pierderea adevăratei semnificaţii a feţei zâmbitoare. Creatorul simbolului a decis să dedice o zi în fiecare an tuturor zâmbetelor şi faptelor bune din lume. Acesta a decretat ca Ziua Internaţională a Zâmbetului să fie sărbătorită în fiecare prima zi de vineri a lunii octombrie.
   Ziua Internaţională a Zâmbetului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, iar de atunci tradiţia a fost respectată în fiecare an. După moartea lui Harvey Ball, în 2001, a fost creată Fundaţia Internaţională a Zâmbetului Harvey Ball, pentru a-i onora numele şi memoria. Fundaţia este sponsor oficial al sărbătorii, în fiecare an.

      Ziua Mondială a Zâmbetului este sărbătorită în numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America Latină. Manifestaţiile includ spectacole cu clovni, picturi pe faţă, prezentări de poveşti, teatru de păpuşi şi diferite concursuri.
   Zâmbetul te face să te simţi mai bine în propria piele, combate astmul şi oboseala, îţi facilitează legătura cu ceilalţi şi este şi contagios. Mai ai nevoie de motive pentru a te convinge că e bine să zâmbeşti ori de câte ori ai ocazia? Iată câteva,  
 1. Te face să te simţi bine 
  Atunci când le zâmbeşti celorlalţi, fără a aştepta nimic în schimb, faci un gest generos, care îţi provoacă o senzaţie de bine atât fizic, cât şi psihic. Neurobiologii americani au descoperit că astfel, activezi o parte a creierului care este implicată în mecanismele senzaţiilor de satisfacţie şi de plăcere. 2. Îţi protejezi inima 
  Un experiment efectuat de cercetători de la Universitatea din Maryland a evidenţiat faptul că vizionarea, timp de 15 minute, a unui film amuzant relaxează arterele periferice şi măreşte fluxul sanguin pentru încă 45 de minute: un efect similar cu cel al unui exerciţiu de aerobic. Asta pentru că zâmbetul stimulează producerea de endorfine, substanţe care se produc şi atunci când faci efort fizic. 3. Rămâi veşnic tânără 
  Atunci când zâmbeşti, ţii la distanţă stresul şi bătrâneţea. Potrivit unui studiu al Universităţii din San Francisco, femeile care nu reuşesc să facă haz pe seama evenimentelor negative cu care se întâlnesc în viaţă arată, în medie, cu 10 ani mai în vârstă decât cele care pot face acest lucru.  
4. Suporţi mai bine durerea  
 Zâmbetul (şi râsul) au un efect analgezic. Şi asta pentru că endorfinele activate au proprietăţi similare celor ale morfinei. Din acest motiv, în numeroase clinici americane s-au instituit servicii speciale pentru a stimula pacienţii să-şi manifeste emoţiile pozitive. 
 5. Înfrunţi mai bine ziua        
 De ceva vreme, au apărut în lume sute de cluburi de râs, toate având la bază ideea unei mişcări care a luat naştere în India, la iniţiativa unui medic din Bombay. Terapia acestuia, numită Hasya Yoga (yoga râsului), prevede porţii zdravene de râs îmbinate cu anumite exerciţii de relaxare, de efectuat în fiecare dimineaţă, pentru o încărcare cu energie pozitivă.
    

Niciun comentariu: