Powered By Blogger

duminică, 20 octombrie 2013

Moduri de viaţă...




   Există 4 moduri de viaţă şi unul prin excelenţă uman. Cele 4 moduri de viaţă au fiecare câte 3 turnuri: alb, negru şi compromis. Modul de viaţă uman are 4 nuanţe: bine, rău, nici bine şi nici rău. Este un pătrat ermetic, cu limite bine definite în care se produce libertate, acţiunile sunt ferme, hotărâte, deciziile sunt exacte, luate numai după o bună introspecţie (a nu se practica de cei care au unul dintre cele 4 moduri de viaţă primare pentru că nu le iese nici măcar după sinucidere.)


    Cele 4 moduri de viaţă sunt plane, nu oferă evoluţie nici măcar ca involuţie. Cu toate că sunt 4 moduri de viaţă şi unul prin excelenţă uman, nu pot fi niciodată cumulate ca 5 moduri de viaţă. Există 4 moduri de viaţă şi unul prin excelenţă uman.
    Cele 4 moduri de viaţă sunt: bărbat, femeie, supravieţuitor şi animal. Cu toate că femeie poate însemna bărbat, bărbat poate însemna supravieţuitor şi supravieţuitor poate însemna animal, nici unul nu este complementar pentru celălalt.
     Bărbatul a reuşit să-şi păstreze aceeaşi poziţie de la Adam la Fidel Castro, femeia a reuşit să-şi păstreze aceeaşi poziţie de la Eva la Adam. Bărbatul şi femeia vor fi întotdeauna împreună, în afara situaţiilor de criză unde bărbatul se simte bine cu bărbatul. Femeia se simte bine cu femeia în orice situaţie. Nu scârbeşte societatea, dimpotrivă, este încurajată să aibă singurul fetiş din viaţa ei. Femeia poate fi feministă, dar bărbatul poate fi misogin, pentru că totul se reduce la femeie. Bărbatul nu luptă pentru bărbat ci pentru spiritul de haită. Femeia luptă pentru femeie, dar niciodată cu un scop. Femeia nu are voie să înşele bărbatul, chiar dacă se elimină toate principiile, mentalitatea inconştientă interzice femeia cu alt bărbat. Bărbatul poate să înşele femeia cu altă femeie fără repercusiuni. Corect şi moral. Femeia îşi poate dori să fie bărbat. Poate să facă politică, să conducă maşina, să studieze Coranul. Nu va intra niciodată în istorie pentru asta, sau dacă se întâmplă, cu un loc mai sus va fi bărbatul. Bărbatul este capabil de conexiuni prin raţiune. Femeia este capabilă de conexiuni prin sentimente. Conexiunile se fac numai prin raţiune. Când se fac prin sentimente, conexiunile sunt lacunare şi devin inepţii. Femeia este capabilă de inepţii.
       
   Supravieţuitorul este parte a unui sistem bine definit, din care nu iese cu tot cu cultură de masă, rămâne în el, veşnic nemulţumit neconstructiv. Poate fi hedonist numai în situaţii de maximă existenţă unde se apropie fals de modul de viaţă prin excelenţă uman. Dacă reuşeşte să spargă pătratul ermetic şi să vadă cele 4 nuanţe se sinucide. Supravieţuitorul sau "fără şansă" trădează modul de viaţă prin excelenţă uman. Este într-o angoasă continuă, imprumutată de la modul de viaţă prin excelenţă uman, însă nu o completează prin depresie ci prin crize de identitate. Aşa că merge la coafor sau la hipermarchet. Supravieţuitorul nu poate rămâne în angoasă mai mult de o lună. După o lună de zile se prăjeşte. Din principiu, nu lasă problemele nerezolvate şi nu poate înţelege stările de rău care ţin mai mult decât e stabilit "prin educaţie". Atunci, emite judecăţi de valoare venite din lipsa de experienţă şi trăire în imediat. Judecăţile de valoare sunt greşite din definiţie, însă argumentele pe care le dă pentru această judecată sunt corecte, coerente, puternice. Dacă se află într-un conflict cu cel din modul de viaţă prin excelenţă uman, cel din urmă este inferior pentru că foloseşte dialectica, iar supravieţuitorul foloseşte monologul. Supravieţuitorul este orb, mut şi surd. Cu toate astea este în continuă schimbare şi nu înţelege că existenţa nu se poate schimba aşa cum nu se schimbă porumbelul în leopard.


      Animalul este cel mai pur şi sincer mod de viaţă primar. Este necultivat, rudimentar, simplu şi nu prin muncă de la simplu la complicat la simplu ci prin rămânere la simplu. Este cel mai puternic şi periculos mod de viaţă primar. Aici se manifestă doar 2 din cele 3 turnuri, adică alb şi negru; compromisul există, dar doar ca definiţie a animalului în concepţia celui care are un mod de viaţă prin excelenţă uman. Termenul de alcoolic este specific animalului, pentru că el nu se poate bucura dintr-un pahar cu picior de vin roşu inzecit într-o stare de euforie, ci se poate satisface din 10 pahare de tărie într-o singură trăire imediată. Animalul nu are niciodată anomalii fizice sau boli cronice. El se îmbolnăveşte şi moare subit. Animalul nu are voie suferinţă pentru că se poate transforma în supravieţuitor. Animalul poate ucide spiritual femeia, bărbatul şi supravieţuitorul.


Toate cele 4 moduri de viaţă primare au în comun un liber arbitru franc: da sau nu, iar compromisul dintre astea două înseamnă doar depărtarea de rude.

           Modul de viaţă prin excelenţă uman se poate bucura de joc. Omul este forma înţeleaptă de fiinţă. Educaţia o capătă din pântec şi chiar dacă trăieşte într-un mediu biologic vitreg îşi păstrează esenţa albastră. Ajunge prin cultivarea spiritului să se adapteze la toate situaţiile: sapă, uzină, îndeplinirea feminităţii, avere, corporaţie. Nu se foloseşte însă de aceste situaţii pentru a supravieţui ci pentru a învăţa şi înţelege. Deşi regimul poate fi corporatist, omul nu face parte din sistem ci se mulează moral pe el folosindu-se de cele 4 nuanţe de care numai el este capabil. Omul se joacă cu toate uneltele, se bucură cu trăire "intru mister şi revelare" de trăirea "intru imediat şi securitate". El poate înţelege tot ce se intâmplă in jurul lui, dar spre deosebire de supravieţuitor, poate accepta. Suferinţa omului poate dura ani, pentru că jonglează cu toate cele 4 nuanţe. Spre deosebire de supravieţuitor, care îşi anulează suferinţa într-o lună fără rezolvare, omul găseşte soluţia reală deşi poate bălti în ea o viaţă. Supravieţuitoruul îl judecă şi îl sancţionează aspru pe om pentru asta. Omul îşi cunoaşte sinele. Omul îşi găseşte deseori perechea în supravieţuitor care este majoritar. Se poate lupta şi poate lupta cu el nelimitat pentru ca omul ţine la supravieţuitor deşi este o cauză pierdută.

Cele 4 moduri de viaţă şi modul de viaţă prin excelenţă uman nu ajung la compromis. Cele 4 moduri de viaţă nu vor trece şi nu vor supravieţui în modul de viaţă prin excelenţă uman. Modul de viaţă prin excelenţă uman poate trăi în cele 4 moduri de viaţă prin remisie. Ăsta este singurul eşec al modului de viaţă prin excelenţă uman.

Un comentariu:

Ilonely spunea...

Alambicată şi,drept să spun,cam bahică divagaţie;"paharul cu picior de vin roşu inzecit într-o stare de euforie"e clar înlocuit cu"10 pahare de tărie într-o singură trăire imediată.",în singurătate,pe-un drum de patru cărări.
Errare humanum est sed perseverare diabolicum (Seneca) ;-)