luni, 5 mai 2014

SAREA în BUCATE

Mi-am amintit astăzi de basmul "Sarea în bucate" pe care mi-l spunea bunica pe când eram copil. Un basm frumos şi plin de învăţăminte. Şi deşi în acel basm era vorba despre o exprimare metaforică a iubirii faţă de parinte, eu astăzi vreau să mă refer literalmente la sarea noastră cea de toate zilele. Cea care ar trebui să dea savoare mâncărurilor noastre şi care, slavă Domnului, se gaseşte din belşug în patria noastră.

Avem o mulţime de saline din care doresc să enumăr: salina Praid, Slănic Prahova, Tg. Ocna, Ocna Dej, salina Turda, Ocna Sibiului etc. Din fiecare dintre acestea se extrage anual între 80.000 tone şi 300.000 tone.  


Care este buba atunci? Produsul care ajunge la consumator! La tine şi la mine în farfurie. În primul rând, pentru cei care nu ştiu, există 2 mari probleme legate de sare:


1) TOATĂ sarea care ajunge la noi este IODATĂ.

   Asta deoarece în anul 2002 (acum 12 ani), nenea Năstase, din atât de muuultă grijă pentru popor că nu mai putea să doarmă noaptea, a zis să dea o lege.
   

  O lege nenororcită, care ne-a furat libertatea de a avea opţiuni atunci când ne cumpărăm sarea- în sensul că TOATA SAREA SĂ FIE IODATĂ. Dar bine domnule, păi suntem toţi bolnavi de lipsă de iod???? Eu din câte cunosc, atât carenţele de iod, cât şi excesul poate provoca boli destul de grave. Şi având în vedere că numai 0.04% din populaţia României are astfel de probleme, de ce restul să fie obligaţi la acelaş tratament???  Cu siguranţă un om normal la cap nu ia medicamente preventiv! Iar "medicaţia" furnizată fără a fi nevoie face mai mult rău decât bine.

Faimoasa lege HG 568/2002 o puteţi citi aici. În cadrul capitolului II, Art. 3. este specificat clar că în România nu se va comercializa DECÂT SARE IODATĂ!!!. Păi de ce întreb eu încă o dată cu disperare? Lipsa iodului poate duce la hipotiroidă însă si excesul poate duce la HIPERTIROIDIE. Vă daţi seama că fiecare dintre noi îşi procură sare cu voie sau fără din diverse alimente pe care le ingerăm zilnic. Da, majoritatea conţin sare, de la ketchup până la pateuri, conserve, pâine, totul adaugă ÎNCĂ PUŢINĂ SARE IODATĂ glandei noastre tiroide.

Mai mult, din 2002 până astăzi, în 12 ani, cazurile de cancere tiroidiene s-au triplat. Dacă în 2002 erau 3000 de cazuri, în 2007 erau deja peste 6000 de cazuri de cancer HIPERtiroidian. Astazi cred ca este mai mult decât triplat. DE CE se păstrează tăcerea asupra acestui lucru?

2) Sarea a fost "îmbogăţită" cu ANTIAGLOMERANT.
  Chiar aşa. Verificaţi eticheta atunci când cumpăraţi sarea de masă. Veţi observa în compoziţie în cele mai multe cazuri, pe lângă sare şi iod şi antiaglomerant sau E536 (ferocianura de potasiu). Motivul pentru care ni se spune că s-a introdus pe lânga iod (de parcă nu era destul!!!) şi acest antiaglomerant să nu mai formeze sarea bulgăraşi. PE BUNE?!!?!!?!?!? 
  Pe mine nu mă deranjează bulgaraşii, nici de sare şi nici de zahar. Este un fenomen perfect normal ca aceştia sa se formeze în condiţii de umiditate sau "transpiraţie". Dar asta nu afectează în nici un caz calitatea sării! Atunci ce este cu acest antiaglomerant, şi de ce ni s-a introdus în sare?
   
          

     Ferocianura de potasiu (E 536, antiaglomerant), este în primul rând un compus ARTIFICIAL (făcut de mâna unor dobitoci, deci nu se regaseşte în natură).

 


       
   
    Atunci când vom găti cu o sare îmbogăţită cu antiaglomerant, la 100 de grade Celsius, acesta se va descompune în: cianura de potasiu şi clorura de fier. Deşi cu toţii înceracă să ne mintă ca ferocianura de potasiu este numai "putin toxică", vă spun eu: ESTE FOARTE TOXICĂ! Atât de toxică încât Anglia şi America a interzis PRIN LEGE folosirea ei în alimentaţie! (asta s-a întâmplat pt. că oamenii s-au implicat şi şi-au cerut drepturile, nu din pământ din iarbă verde) Oricât ar vrea unii să dreagă busuiocul şi să bage capul în nisip ca struţul este în mod clar toxic pt. organism!
În plus, cu cât sarea este tocată mai mărunt, cu atât se înlătură oligoelementele şi mineralele. În schimb se adaugă antiaglomerantul şi gata otrava pentru populaţie! Populaţie cam aglomerată după părerea unora şi care ar trebui să se mai rarefieze, dacă inţelegeţi ce vreau sa zic...

Un alt antiaglomerant întâlnit este E535 (ferocianura de sodiu). Acesta se descompune ATENŢIE!!! în cianură şi hidrogen la 100 de grade Celsius.

Printre afecţiunile provocate de aceste otrăvuri se regăsesc dintre cele mai grave:

* creşterea incidenţei bolii cardiace ischemice, datorită deficienţei de magneziu;
* accelerarea proceselor de arteroscleroză şi decompensări ale insuficienţei cardiace prin aportul de sodiu;
* toxicitatea indusă de ferocianura de sodiu sau potasiu.
 

   În acest timp, iodarea universală a sării determină efecte adverse grave:

* hipertiroidie indusă în populaţia cu funcţie normală;
* agravarea unei hipertiroidii preexistente;
* creşterea ratei cancerului tiroidian;
* creşterea volumului glandei tiroide.
* afectarea vederii prin toxicitate directă asupra tiroidei;
* creşterea incidenţei bolilor alergice (inclusiv a şocului anafilactic la iod - boala cu un procent înalt de mortalitate);
* hipotiroidie fetală, indusă în viaţa intrauterina la femeile care consumă sare iodată.
                          


Merită menţionat din nou faptul că iodarea universala a sării nu se justifică, deoarece numărul de hipotiroidii este mic în România (cifrele oficiale oscilează în jurul valorii de 12.000 cazuri). Consider, deci, că a acorda întregii populaţii a ţării numai un singur sortiment de sare - iodată - este un fel de experiment de tip Auschwitz.

PS: la fel este ţi situaţia zahărului rafinat, care este cancerigen şi, după ultimele cercetari, este vinovat de afecţiunile articulare.

Din pacate nu mai este suficient sa ne plangem. TREBUIE SA NE PESE de sanatatea noastra si a copiilor nostri, TREBUIE SA LUAM ATITUDINE! Nimeni nu o va face in locul nostru!!! Desi se vrea sa credem ca suntem LIBERI, NU AVEM POSIBILITATEA DE A ALEGE!!!

 
 

Niciun comentariu: