Powered By Blogger

duminică, 4 martie 2012

Piramidele pierdute din Caral

  Civilizaţia s-a născut doar în şase regiuni ale lumii: Egipt, Mesopotamia, India, China, Peru şi America Centrală. În fiecare din aceste zone, oamenii au evoluat de la mici comunităţi şi au construit oraşe cu mii de oameni. De ce au ales aceşti oameni să-şi abandoneze modul de viaţă şi să înfiinţeze o societate mai complexă?

  Filmul documentar Piramidele dispărute din Caral încearcă să găsească motivele care au stat la baza mişcării sociale studiind mai multe civilizaţii dispărute. Unii cercetători spun că acest lucru a fost posibil datorită dezvoltării comerţului, alţii spun că dezvoltarea sistemelor de irigaţii a stat la baza dezvoltării societăţii. Alţii, mai puţini totuşi, consideră că mişcarea a fost determinată de extratereştri.

       Însă, încet, oamenii de ştiinţă au ajuns la un consens: dezvoltarea societăţii a fost posibilă datorită războiului. Teoria spune că doar frica de război i-ar fi putut motiva pe oameni să formeze societăţi complexe. Pentru a dovedi teoria, a fost nevoie de descoperiri arheologice însemnate. Una din cele mai importante descoperiri au fost piramidele de la Caral şi unul dintre primele oraşe din lume.

Cu o suprafaţă de peste 60 de hectare, situl arheologic de la Caral conţine orașul străvechi Caral din Peru, cu o vechime de 4.600 de ani. Se pare că este cel mai vechi oraş din America de Sud, datând din aceeaşi perioadă cu piramidele din Egipt.

Un comentariu:

Ilonely spunea...

"Ştirea despre senzaţionalul oraş de piramide din Caral, Peru a ieşit în public în 2001. Oraşul este cu 1000 de ani mai vechi decât cea mai veche civilizaţie cunoscuta a Americilor.
Conform istoriei oficiale, piramidele din Egipt cât şi cele din Caral, au fost construite în 2,627 Î.En. Mulţi cred că acest oraş din Caral ar fi veriga lipsă a arheologiei - "un oraş mamă". Dacă este aşa, atunci aceste extraordinare descoperiri ar putea răspunde la una dintre cele mai mari întrebări ale arheologiei: de ce au devenit oamenii civilizaţi?"