Powered By Blogger

luni, 11 iunie 2012

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini a fost cel mai important compozitor de opera italian după Verdi .
“Boema”, “Tosca”, “Madama Butterfly” sau “Turandot” sunt opere care au marcat istoria muzicii. Autorul lor, compozitorul Italian Giacomo Puccini, pe numele complet Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini, este unul din cei mai apreciaţi muzicieni din toate timpurile
Dar ce a stat în spatele acestor opere? Ce trăiri, ce experienţe de viaţă? Cum era, de fapt, ca om, Giacomo Puccini? Vă prezentăm în cele ce urmează un film documentar subtitrat despre muzica şi viaţa celebrului compozitor.

Născut în Toscana în 1858, într-o familie de muzicieni, Puccini a studiat Conservatorul din Milano şi a fost unul din reprezentanţii curentului realist din muzica de operă italiană. A avut o carieră de peste 40 de ani, timp în care a compus 12 opere. Multe dintre ele s-au bucurat de succes încă din perioada în care Puccini trăia.

Puccini în timp ce lucra la ultima sa opera, Turandot , a fost diagnosticat cu cancer la gat (1923).
În timpul tratamentului cu radiaţii de la Bruxelles, el a suferit un atac de cord şi a murit pe 29 noiembrie 1924.

Printre artiştii români cu care a colaborat se numără tenorul Grigore Gabrilescu, cel care a deţinut rolul principal în premiera mondială a operei “Edgar”, dar şi Hariclea Darclee, care a avut rolul titular în opera “Tosca” prezentată în premieră mondială.





Niciun comentariu: