Powered By Blogger

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Obiceiuri şi tradiţii- Sfântul Nicolae

 
·         Sfântul Nicolae

           Decembrie vine cu sărbătoarea, atât de aşteptată de copii, a Sfântului Nicolae. 

  Câţi dintre noi nu au aşteptat cu înfrigurare dimineaţa de 6 decembrie pentru a se uita dacă Moşu' a lăsat ceva în ghetele pregătite de cu seară? Acest obicei al darurilor aduse de Moş Nicolae, s-a împământenit mai mult la oraş. Este posibil să fie un împrumut din ţările catolice, unde Moş Craciun este cel care pune daruri în ghete sau ciorapi anume pregătiţi. Copiilor din România li se poate întâmpla ca Moş Nicolae să aducă şi câte o vărguţă (pentru cei obraznici). Rolul de ocrotitor al familiei cu care a fost investit de religia ortodoxă Sfântul Nicolae, îi dă dreptul să intervină în acest fel în educaţia copiilor. Povestea lui Moş Crăciun începe cu un bătrân numit Sfântul Nicolae, episcopul din Myra.
Se spune că el poseda puteri magice... a murit în anul 340 Î.H. şi a fost îngropat în Myra .Târziu, în secolul XI, soldaţii religioşi din Italia au luat rămăşiţele sfântului cu ei înapoi în Italia. Ei au construit o biserică în memoria lui, în Ari, un oraş port din sudul Italiei. Curând, pelerinii creştini din toata lumea au venit să viziteze Biserica Sfântului Nicolae. Ei au luat legenda lui Moş Nicolae în locurile lor natale. Legenda s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări.
     În Europa în secolul al XII- lea ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Germania, Franţa şi Olanda celebrează ziua de 6 decembrie ca o sărbătoare religioasă şi oferă cadouri copiilor şi săracilor. Când corăbiile olandeze au călătorit în America, au adus cu ele un episcop care purta un costum roşu şi mergea călare pe un cal alb. Imaginea americană a episcopului va evolua treptat până la cea a unui bătrân spiriduş vesel. A fost descris ca un bătrân olandez vesel şi bucălat din comedia Istoria New-York-ului a lui Washington Irving.Anul 1823 a continuat poveştile cu Moş Nicolae cu publicarea poemului "O vizită a lui Moş Nicolae" a lui Clement Moore. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. În unele culturi, Sfântul Nicolae călătoreşte cu un asistent care îl ajută. În Olanda, episcopul navighează pe un vapor sosind pe 6 decembrie.Are la el o carte mare care îi spune cum s-au purtat micuţii olandezi în timpul anului. Copiii cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul sau, Black Peter.
    În Germania, Sfântul Nicolae călătoreşte tot cu un asistent, cunoscut ca Knecht Ruprecht, Krampus, sau Pelzebock şi vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Cei obraznici sunt pedepsiţi de asistent cu cateva lovituri de nuia.


   În Italia, La Befana este zâna bună care se îmbracă în negru şi aduce daruri copiilor pe 6 ianuarie. În multe ţări latine: Spania, Puerto Rico, Mexic şi America de Sud, copiii îi aşteaptă pe cei trei regi să le aducă daruri de Crăciun.

Niciun comentariu: