marți, 29 mai 2012

ACTA și libertatea internetului

    Cu titlul original Steal This Film, acest documentar are ca subiect mişcarea împotriva drepturilor de proprietate intelectuală. În urma controversatelor acte împotriva piratării, precum SOPA, PIPA și ACTA, filmul este o dezbatere liberă despre consumatorii de media.
   De multe ori, produsele media care ne sunt vândute sunt de o calitate mediocră, iar consumatorii încep să devină ei înşişi creatori de conţinut, lovind astfel în monopolul marilor case de producție din industria filmului sau a muzicii.
   Filmul analizează războaiele asupra drepturilor de proprietate intelectuală şi face o paralelă între impactul presei tipărite şi al internetului, care face informaţia accesibilă nu doar unui grup privilegiat.
   Natura descentralizată a internetului face ca legea împotriva pirateriei să fie imposibil de aplicat. Mai mult, internetul transformă consumatorii în producători de conţinut, fără interese financiare.

       Va veni o vreme când SOPA, PIPA, ACTA, aceste înşiruiri de litere, vor deveni doar o simplă amintire.                Spuneam, va veni o vreme când aceşti consumatori vor refuza să mai cumpere produsele mediocre, tâmpite, a tot felul de case de producţie şi vor deveni, ei înşişi, producători, iar creaţiile lor vor circula liber pe internet. Ce se va întâmpla, atunci, cu marii rechini din industria muzicii, din industria filmului? Răspunsul nu e greu de ghicit. Se pare că vremea aceea, despre care vă vorbeam, a şi sosit!

Niciun comentariu: