Powered By Blogger

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Efect placebo –nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei !
Si întrucât mintea subconştientã este cea care controleazã corpul nostru şi întreaga viaţã , prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de întâmplãri – unele plãcute, altele extrem de neplãcute.

Multã lume a auzit de efectul placebo. În cadrul unui experiment medical, ţi se dã un medicament despre care ţi se spune cã este foarte eficient – de pildã ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testeazã medicamentul, aproximativ 50 constatã într-adevãr cã au scãpat de durerea de stomac.Dar – surprizã ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţã de zahãr acoperitã de un înveliş albastru.El nu conţine nimic altceva decât zahãr. Si atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari ?

Forţa sugestiei. Li s-a spus cã se vor face bine, au fost convinşi cã se vor face bine şi s-au fãcut bine. În fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine.Tot ceea ce mintea noastrã crede, poate realiza.

Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. În cadrul unui experiment similar, ţi se dã o pastilã despre care eşti avertizat cã îţi va face rãu – de pildã crampe stomacale.De data aceasta, numãrul celor ce se plâng de dureri la stomac este însã de 90 ! Evident era aceeaşi pastilã inofensivã de zahãr. Se constatã însã cã forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.

Lucrul acesta trebuie sã ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, orã de orã, unei adevãrate avalanşe de mesaje negative , în primul rând prin presã . Inundaţii, cutremure, avioane prãbuşite, crime, violuri, preţuri care cresc,bârfe rãutãcioase ale colegilor, accidente de maşinã etc etc.

Aceste mesaje cu puternicã valoare emoţionalã lucreazã fãrã sã ne dãm seama asupra subconştientului nostru.Iar rezultatul este cã ne merge prost fãrã sã ştim de ce.Suntem deprimaţi, ne pierdem increderea intr-o viaţã mai bunã, ne aşteptãm sã ni se întâmple ce e mai rãu. Si , de obicei, la ce te aştepţi, aşa se întãmplã. Dãm vina pe ursitã, pe guvern, pe socri , pe colegi , fãrã sã observãm cã , de fapt rãul este in noi. Cã l-am lãsat sã pãtrundã în mintea noastrã ori de câte ori a vrut, fãrã sã realizãm cã trãim în casã cu un duşman.

Gata ! Puneţi piciorul în prag ! Începând de astãzi închideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi. Evitaţi sã mai urmãriţi jurnalele cu ştiri negative.Schimbaţi postul pe altceva. În fond aveţi 25 -30 -40 de canale prin firma de cablu. Urmãriţi emisiunile educative şi cele care sã vã refacã starea optimistã.Muzicã, divertisment, Mr.Bean.

Evitaţi persoanele negative , cele care permanent se vaietã , criticã şi condamnã.Dacã aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rãu, şeful dumneavoastrã, gândiţi-vã foarte serios sã vã cãutaţi un alt loc de muncã. Altfel , rãmânând alãturi de ei, riscaţi sã vã condamnaţi la o viaţã de eşec şi frustrare.

Asociaţi-vã cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes.Dacã vreţi sã aveţi o viaţã de succes , trebuie sã staţi cãt mai mult în preajma unor oameni de succes. Învãţaţi de la ei , gândiţi ca ei , acţionaţi ca ei.

Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cãrţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmãrind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.

Pe scurt , folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative.Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastrã şi folosiţi-le pentru a vã atinge obiectivele.

Ce se întamplă în creier?

Gândirea pozitiva şi încrederea în medic nu doar modifică starea de spirit a pacientului, ci pot determina organismul să treacă prin schimbări reale, care să ducă la însănatoşire. Atunci când se manifestă efectul placebo, în zona din creier numită nucleus accumbens, o zona asociată cu recompensele, cu bucuria, dar şi cu dependenţa, are loc o creştere spectaculoasă a cantităţii neurotransmiţătorului dopamina. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, SUA, au demonstrat că modul în care un pacient răspunde la o pastila inertă folosită pe post de analgezic este legat de cât de activ devine acest nucleus accumbens atunci când persoana anticipează faptul că va avea un beneficiu. De altfel, specialiştii Universităţii din Michigan au fost primi care au reuşit să arate că gândul la un medicament este suficient pentru a face organismul să elibereze analgezicele lui naturale, endorfinele. Dar, nucleus accumbens nu e singura regiune a creierului implicată în efectul placebo. Doctorul Dragos Popa afirma ca „Schimbari importante au fost observate si in talamus, in cortexul cingulat anterior, cortexul prefrontal şi orbitofrontal. Fiecare dintre aceste zone are funcţia sa. De exemplu, cortexul prefrontal, centrul raţiunii, se activează chiar şi atunci când pacientul se aşteaptă doar că durerea să îi scadă în intensitate, ca un efect al administrării unui anumit medicament. În plus, se pune în mişcare un întreg mecanism care reducere activitatea zonelor din creier responsabile cu detectarea durerii”.

Animaţie 3D cu zonele creierului despre care se crede ca ar avea un rol in efectul placebo:


Vã sugerez un mic exerciţiu pe care sã-l faceţi zilnic.
Timp de douã sãptãmâni
1) nu vã mai plângeţi de nimic, nici in sinea dumneavoastrã, nici faţã de alţii
2) nu mai urmãriţi jurnalele de ştiri la TV
3) nu ascultaţi vãicãrelile celor din preajmã, cereţi-le sã schimbe subiectul.

Dacã aveţi rãbdarea sã faceţi acest exerciţiu, veţi observa cã perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.

Un comentariu:

Ilonely spunea...

Atunci cand suntem expusi in mod indelungat la situatii, informatii sau stiri cu caracter negativ, se schimba incet dar sigur chimia sangelui ,influentand in mod direct sistemul imunitar si in cele din urma starea de sanatate. Procesul de modificare se instaleaza aprospe imperceptibil , persoana care este avida de informatii negative nici macar nu isi da seama ce se intampla . Doar dupa ceva timp realizeaza ca somnul nu mai are aceeasi calitate, digestia nu mai este aceeasi, este mai nervoasa iar lucrurile care in trecut ii aduceau multa bucurie, acum nu mai au acelasi farmec, sunt doar o mica parte din simptomele care arata ca sistemul imunitar este solicitat la maxim si este pe punctul de a ceda daca nu se iau masuri .
De cele mai multe ori de aici incep marile greseli care vor costa enorm si ma refer fie la medicatia gresita care deturneaza pentru moment neplacerile dar cauza ramanand si reexpansionand intr-o forma mult mai grava, fie la ignoranta ( omul se obisnuieste cu stare respectiva pana cand ajunge intr-un stadiu cand medicul nu mai poate face nimic si atunci da vina pe soarta , destin, sau orice altceva )
ei?!...apasă pîrghia placebo!
s-auzim numai de BINE!