Când ne gândim la ecuația E=mc², ni-l imaginăm pe fizicianul Albert Einstein bătrân, însă această formulă nu are legătură cu bătrânul Einstein. Fizicianul elvețian a dezvoltat ecuația E=mc², care a revoluționat lumea științei, la doar 26 de ani.
Ecuaţia exprimă convertibilitatea materiei în energie şi vice versa. Ea extinde legea conservării energiei, transformând-o într-o lege a conservării energiei şi masei, afirmând ca energia şi masa nu pot fi nici create, nici distruse, deşi o forma anumită de energie sau de masa poate fi convertită într-o alta forma. În această ecuaţie E înseamnă energia echivalentă masei "m". Cantitatea de energie care, în condiţii ideale, ar putea fi extrasă dintr-o masa m este mc², unde c este viteza luminii ( egala cu 30 de miliarde de centimetri pe secunda. Viteza luminii se notează întotdeauna cu litera mică)
Acest film documentar spune povestea descoperirii lui Einstein și include o istorie detaliată a istoriei fizicii de până la acea dată, arătându-ne cum au fost descoperite diferite părți ale ecuației de către diverși oameni de știință de-a lungul timpului – descoperirea de către Faraday a câmpurilor electromagnetice, descoperirea, de către Antoine Lavoisier, a faptului că masa nu se pierde niciodată, dar și demonstrația lui Emile Chatelet, care infirmă calculele lui Newton cu privire la viteza unui obiect aflat în cădere.
Astfel, în 1905, anul miraculos în care au fost publicate cele patru lucrări ale lui Einstein care au schimbat fundamentele fizicii, toate acestea au fost cuprinse în faimoasa ecuație.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu