Powered By Blogger

duminică, 12 februarie 2012

Cum ne mint experţii ....

Cum ne mint experţii... 

   În societatea modernă, aproape toată lumea se bazează pe experţi. Apelăm la ei pentru a decide cum să ne investim banii, cum să ne construim o afacere, cum să mâncăm sănătos, ce case să ne cumpărăm, cum să ne creştem copiii, cum să ne găsim un partener etc.
   Experţi contabili, experţi judiciari, experţi tehnici, experţi financiari, consultanţi matrimoniali, psihologi şi psihiatri – aceştia sunt peste tot şi abia aşteaptă să ne ofere serviciile de consultanţă. Însă, de cele mai multe ori, aceşti aşa-zişi experţi nu fac altceva decât să ne comunice nişte reţete prestabilite, care în cazul nostru nu se aplică, de cele mai multe ori. Ca s-o spunem franc, aceşti „profesionişti” vorbesc prostii de cele mai multe ori.
   Iar atunci se pune întrebarea firească: de ce îi mai ascultăm? În primul rând, aceşti experţi sunt extrem de „seducători”. Ei ne lasă impresia că ştiu totul şi că ne pot consilia în cele mai dificile probleme. În al doilea rând, lumea a fost invadată de experţi din cauza exploziei mass-media, care se foloseşte de ei pentru a crea scenarii alarmiste sau pur şi simplu pentru a-şi umple timpul de emisie.
   De asemenea, experţii au un succes imens şi datorită faptului că îi scutesc pe oameni de efortul de a gândi şi de a-şi asuma propria responsabilitate. Acest film documentar, realizat de televiziunea canadiană CBS, demontează mitul experţilor şi al consultanţilor din diferite domenii, insistând pe faptul că putem şi este indicat să luăm propriile noastre decizii.
                 The Trouble with Experts / Necazul cu experţii (RO)

  
                                                
”Mare parte din experţi nu fac decât să bată câmpii”, este concluzia pe care, încă din start, o pun producătorii filmului. După care urmează, metodic, experţii din diferite domenii. Pentru început, somelierii (degustătorii de vinuri). Şi experimentele efectuate de Frederic Brochet, producător de vinuri pe Valea Loirei, dar şi profesor de oenologie (ştiinţa vinului) la Universitatea Bordeaux. Pentru început, Brochet a demonstrat că ”experţii” nu pot deosebi un vin obişnuit de unul de calitate. Le-a servit acelaşi vin, însă din butelii diferite. 54 din 56 de ”experţi” l-au preferat pe cel cu eticheta mai… impresionantă. Apoi, în cadrul unor teste neoficiale, a schimbat vinul din sticle: cel dintr-o butelie de 30 de dolari l-a turnat într-una de 500 de dolari şi invers. O ”ne-profesionistă” a ales vinul din sticla mai ieftină (de fapt, vinul mai scump). ”Specialistul” a corectat-o savant: „este un vin complex, apreciat în special de profesionişti datorită maturităţii sale”, a spus despre vinul din butelia scumpă (de fapt, vinul mai ieftin). Pentru ca demonstraţia să fie completă, Brochet a pus în două pahare acelaşi sortiment de vin alb. După care, într-un pahar, a adăugat un colorant alimentar, care a înroşit vinul. Din 54 de ”experţi” niciunul nu a sesizat trucul. Singurele persoane care şi-au dat seama că e vorba de acelaşi vin au fost tot… neprofesioniştii. Concluzia lui Brochet: ”Nicio butelie de vin nu costă mai mult de 20 de dolari pentru a fi produs. Restul e mitologie şi reclamă. Degustătorii sunt cei care creează aceste diferenţe”.
 Se înţelege, de pe lista ”experţilor” analizaţi nu puteau lipsi economiştii. Care e procentul statistic al erorilor previziunilor făcute în revistele de specialitate? Undeva către… 100%. Filmul aminteşte de un celebru experiment efectuat de The Economist: au fost comparate previziunile despre economie şi inflaţie făcute, timp de 10 ani, de diferiţi experţi (şefi de corporaţii, economişti etc.), cu cele ale unui gunoier din Londra. Mai apropiate de realitate s-au dovedit previziunile… gunoierului.
   A nu se înţelege cumva, mai ales după ce vizionaţi ”The Trouble with Experts”, că nu există specialişti, profesionişti, experţi în fiecare domeniu. Există, însă trebuie căutaţi prin universităţi, academii, institute de cercetare. Nu la televizor ori prin ziare. Pentru că expertiza lor necesită ore de muncă, de studiu, de cercetare. Desigur, asta nu înseamnă că ei nu se pronunţă asupra problemelor controversate ale societăţii.
  După ce vizionaţi filmul...aştept comentariile voastre...

Niciun comentariu: