Powered By Blogger

joi, 16 februarie 2012

Europa – O istorie a naturii

   Europa: O istorie a naturii este un documentar BBC în patru părţi care arată evenimentele care au marcat istoria naturii şi a vieţii continentului European în ultimele trei miliarde de ani.
De la naşterea continentului şi până în zilele  noastre, filmul urmăreşte evoluţia speciilor şi a ecosistemului european, arătându-ne multitudinea de specii care au trăit pe aceste meleaguri timp de mii de ani.
Realizatorii documentarului au folosit imagini generate pe calculator pentru a readuce la viaţă specii dispărute şi pentru a arăta cum au arătat în trecut diverse oraşe din Europa de astăzi, atunci când clima era total diferită.
Filmul are patru părţi: Geneza, Erele glaciare, Îmblânzind sălbăticia şi Un nou mileniu.

I. Geneza 

II. Erele glaciare

 

III. Îmblânzind sălbăticia

 

IV. Un nou mileniu

3 comentarii:

Dan-Ioan spunea...

"Europa: O Istorie a Naturii" este fără îndoială unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată de BBC. Structurat în patru episoade, acesta aruncă o privire asupra evenimentelor care au modelat continentul european, începând cu trecutul geologic şi până în zilele noastre.

Ilonely spunea...

aici e de stat cu ochii ţintă...
comentez după vizionare
oricum e o idee minunată şi mai scăpăm de mocirla criptosecuriştilor cotidieni
mulţam fain!

Ilonely spunea...

1. "Geneza"
Marea Britanie, difuzat 15 februarie 2005
Istoria naturala a Europei, o istorie complexă, se întinde o jumătate de miliard de ani. Muntii sai mai vechi, Caledonites şi Urali , s-au format în timpul coliziunii plăcilor continentale din Europa modernă, care este descris ca "primul act al Uniunii Europene". În timpul erei Carbonifere, junglele Europei ecuatoriale au adapostit giganti răpitori nevertebrati. Cu 270 de milioane de ani în urmă, Europa a plutit în derivă de la Nord şi a devenit parte a supercontinentului Pangaea . Pădurile din interior, fără ploile dătătoare de viaţă , au devenit desert , ramasitele lor formează zăcăminte bogate de cărbune depuse în roci din Europa. Jura elveţieni şi alte regiuni calcaroase sunt formate din resturile de creaturi marine depozitate în apele de mică adâncime evaporate. Aceasta a fost o vreme când reptilele primau, dinozaurii . Creşterea nivelului mării declanşate de un climat de încălzire ar fi scufundat o mare parte din Europa, cu aproximativ 100 de milioane de ani în urmă: numai Londra, cele mai înalte clădiri s-ar fi ridicat deasupra valurilor. Dispariţia dinozaurilor a creat noi oportunităţi pentru păsări şi mamifere , dovezi ale căror strămoşi au fost descoperite la groapa Messel . Ulterioara rupere de Pangaea, naşterea de Atlantic şi Marea Mediterană şi crearea de Alpi şi Pirinei au fost conduse de forţele tectonice, care continuă la această zi în Islanda . Ciclica scurgere şi inundaţiile din Marea Mediterană a fost ultimul act geologic în geneza continentului.